Tälj en pinne, läs en bok…

2 Mar
"Det bästa med sommarlov" -Fredrik Boltes, 12 år

"Det bästa med sommarlov" -Fredrik Boltes, 12 år

Jag växte, till största delen av mina barndomsår, upp i Jönköping. På somrarna hängde vi däremot alltid i Pappas sommarstuga i Sandvik utanför Tranås. Det är ett fantastiskt sommarställe där det finns en liten fotbollsplan, badmintonnät, kojor, massa skog, en varm insjö, roddbåt, motorbåt, cyklop, simfötter, vattenskidor, verktyg, snickarbod, trevliga grannar, massor av leksaker, sällskapsspel, utegrillar, ja allt man kan önska sig.

Min bror och (kanske framför allt) jag tyckte att det bästa att göra när vi var där var att titta på TV. Detta gjorde min pappa mycket upprörd. En gång hade vi en diskussion där jag argumenterade att det ändå inte fanns nåt att göra och att jag därför lika gärna kunde titta på TV. Pappa ställde sig upp och förklarade med stark och bestämd röst att jag hade fel: ”Man kan tälja en pinne, man kan läsa en bok, man kan cykla…” och att han hann radda upp minst 70 ganska vettiga saker som han tyckte jag kunde göra innan jag avbröt honom. Jag tvingades att göra nåt och gjorde ju såklart det och mådde ju givetvis bättre av det.

När samma argumentation sedan uppstod veckan därpå räckte med att pappa sa: ”tälj en pinne, läs en bok…” innan jag avbröt honom och sa: ”jajaja jag fattar” och gick ut och hittade på nåt kreativt istället för att kolla på dumburken.

Så blev det ett begrepp och ett uttryck för att det visst alltid finns massor av saker man kan göra. ”tälj en pinne, läs en bok…” som pappa använder än i dag.

Sommaren efter detta hade pappa satt en stor svart plastsäck över TV-apparaten när jag och brorsan kom i Juni. Det blev bråkigt i kanske en vecka. Sen hade vi vant oss.

Somrarna med TV:n intejpad i en sopsäck är fortfarande de bästa i somrarna mitt liv. Det var då jag lärde mig att spela ukulele och sedan gitarr. Det var då jag blev sådär grym på att simma och åka vattenskidor och det var då som jag fick leka hela dagarna och utveckla min kreativitet.

Jag trodde jag led av bristen på TV men har nu insett att jag njöt av det även om det kanske är först nu jag kan erkänna det för både mig själv och pappa.

På samma sätt är det att vara vegan. Innan jag blev vegan köpte jag alltid makaroner och köttbullar. Nu är jag tvungen att gå nya vägar och testa nya ingredienser. Efter ett år som vegan har jag lärt jag mer om mat och kost än vad jag lärde mig under 22 år som allätare.

Inskränkningar i vår super-totala-coca-cola-frihet gör oss jättekreativa. Det gäller inte bara mig. Om du blivit kreativ eller kommit på nya smarta idéer under begränsade förhållanden kan du väl skriva det i kommentarsfältet?

3 svar till “Tälj en pinne, läs en bok…”

 1. 365malmo 2 mars, 2009 den 08:34 #

  Underbart! Och vilket bra uttryck!

 2. Simon 3 mars, 2009 den 09:06 #

  Det är sant! Begränsning skapar den bästa av kreativitet 🙂 Härligt med en filial i Jkpg förresten!

 3. Doktorn 3 mars, 2009 den 09:41 #

  Just det begränsningar skapar kreativitet.Å andra sidan finns begränsningarna oftast inne i huvvet på oss själva.Grejen är väl att göra en för sig själv och omgivningen klok avvägning av vad som är bra att göra.Nöden är uppfinningarnas och nyskapandets moder.
  Bra bloggat Boltes!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: