Spendera en dag, med att inte spendera

24 Jul

pengar


Varje år firas Buy Nothing Day (BND) eller en köpfri dag som den kallas på svenska. Dagen är en protest mot konsumtionssamhället och uppmanar alla till att inte köpa något på 24 timmar. I Sverige infaller denna dag sista lördagen i november.

Mycket av det vi köper görs på ren impuls och hur ofta tänker vi egentligen på vad det är vi köper, om vi behöver det eller om det inte rentav är ett onödigt köp?

Är vi lika medvetna om vad vi lägger ut våra pengar på, som vi kanske vill inbilla oss?

Det är väl egentligen ingen annans angelägenhet vad någon annan handlar. Det är hans/hennes pengar, som hon/han har tjänat ihop och det är upp till personen i fråga att använda dem som de vill. Det är väl ingens rätt att lägga sig i någon annans köp och det spelar faktiskt ingen roll!

Som med allt annat måste vi få säga vad vi tycker, och det spelar faktiskt roll, hur medvetet man placerar sina pengar. Både för en själv och för världen, och ju fler som gör det desto medvetnare värld.

Om man funderar lite så är samhället mer eller mindre beroende av att vi konsumerar för att det ska gå runt och fungera. Men som med det mesta håller inte konceptet ”ta, tills det inte finns något att ta längre”. Och det är precis vad som kommer hända om vi fortsätter i samma takt.

Jorden strävar efter balans, något som den inte kan uppnå om inte vi hjälper till. Och kanske skulle man kunna spara några slantar, om man tänkte över sina köp två gånger istället för en.

Precis som med allt annat är det lättare om man är två. Bestäm med något att göra detta under en dag. Se det som en utmaning, istället för en livsavgörande och svår uppgift. Förhoppningsvis lär du dig något om dina köp, något bra leder till förändring. Kanske inte… Det skadar aldrig att testa.

Det här är inte bara en medveten handling, det är också roligt och intressant att se vart dina pengar tar vägen. För att inte tala om alla nya möjligheter du kan hitta när du lever en dag utan pengar.

Tidsåtgång: En dag

Material: INGENTING, hela konceptet är att du inget ska spendera.

Fördelar: Du sparar pengar, ser nya möjligheter och blir mer medveten.

Nackdelar: Inget fika idag, du får helt enkelt hålla dig till imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: