Gör musik

18 Aug

musikJag är musiker. Jag är egentligen inte så värst duktig, men jag får lön för att spela och sjunga. Jag tackar och tar emot. Jag gick musiklinjen på gymnasiet och jag har läst musik på folkhögskola. Man skulle kunna säga att jag ”vet hur man gör”. I viss utsträckning i alla fall.

Men vem tusan är det som har bestämt ”hur man gör”?!  Ja, det är väl klart att det kanske är det bästa sättet att få instrumentet att låta ”rätt”. Kultur och traditioner. Men det går att göra på många andra sätt. På folkhögskolan där jag gick hade jag ”praktik” 6 timmar i veckan tillsammans med en musiklärare och vi hade grupper med mer eller mindre funktionsnedsatta människor. (Förståndshandikappade får man tydligen inte säga längre…) Vid ett par tillfällen hade vi ”Frispel”. Vi kallade det så i alla fall. Alla möbler sköts undan och kuddar och dynor lades ut på golvet. Och en jäkla massa instrument. Och så fanns det trumset, gitarrer, piano, elpiano och keyboards. Efter enkla instruktioner var det tyst en liten stund. Någon vågade börja spela. Fritt. Någon fortsatte. Plötsligt hade det gått en timme.Vi fick försöka sätta ord på upplevelsen. De flesta hade upplevt ett tydligt lugn och en stor glädje i kaoset. Kreativitet i ett nötskal!

Ett genomgående mönster var att deltagarna från början spelade ”rätt” efter bästa förmåga. Men allt eftersom atmosfären blev friare växte kreativiteten. Någon började slå med marimbaklubbor på gitarrens strängar. Någon lutade xylofonen mot knät och lätt ett ägg rulla över blocken. Någon drog en trumpinne längs med elementet. Någon sjöng i flöjten istället för att blåsa i den.

Vem tusan har sagt att bara ett sätt är rätt? Det kan vara bra att ha grundläggande kunskaper och färdigheter om ett instrument innan man börjar experimentera, men det kan vara lika bra att inte ha det.

Tidsåtgång: Att lära sig hantera ett instrument tar en vecka. Att skapa musik på det tar 3 minuter. Eller 5.

Kostnad: Gratis. Använd något du har hemma. Låna av en kompis. Provspela i en musikaffär.

Fördelar: Du blir glad. Kanske blir någon annan också glad. Det sägs att musiker har större hjärna. Eller så var det bara stråkmusiker….

Nackdelar: Du kan få skavsår och blåsor och tinnitus. Folk kan slå dig och skriva arga lappar om du är dålig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: