Peppa kranvattnet

27 Aug
Det är ju strålande...

Det är ju strålande...

Sverige har bland det bästa kranvattnet i världen. Och Jönköpings kommun har bland det bästa kranvattnet i Sverige. Och ändå handlar vi, svenskarna, över 200 miljoner liter flaskvatten per år. DET ÄR TAMETUSAN INTE OKEJ!! När jag läste det vid frukostbordet imorse var jag tvungen att lägga ifrån mig boken och gå ett varv i köket.

Okej, det där var inte särskilt objektivt, snarare en högst personlig åsikt, men sanningen är den att vi har sjukt bra vatten i våra kranar. Bara en sån sak, förresten, vi har kranar att ha vatten i… Flaskvattnet ger en förskräcklig massa utsläpp. Flaskorna ska tillverkas, materialet kan tackochlov återanvändas, men produktionen kräver ändå stora resurser som alstrar utsläpp. Sedan ska vattnet transporteras. Ofta långt. Väldigt långt. Och väldigt onödigt. I fattiga länder går kvinnorna flera kilometer varje dag för att hämta smutsigt och rent av hälsovådligt vatten, och vi har mage att låta bli att dricka det rena vattnet som leds rakt in i våra hem!

Ja, visst, jag köper också vatten på flaska ibland. Men då skäms jag. Då har jag missat att ha med mig en flaska i väskan, en flaska påfylld med kranvatten. Att köpa en flaska med vatten är ett bättre alternativ än att köpa sockrig läsk, men att vara förutseende och ha med vatten är oslagbart.

Okej, jag kan gå med på argumentet att flaskvatten är roligare. Kolsyra och smaker. Men kom igen. Köp en kolsyramaskin då, om det nu är så viktigt. Du lär ju tjäna på det ganska snart. Och det finns massa bra sätt att smaksätta vattnet på. Gurka, citron, lime, apelsin, jordgubbar, frysta hallon, banan….  Och om du dessutom tycker att det är tråkigt med ”fesljummet” vatten när du blir törstig efter nån timma kan man faktiskt göra ”lask”. Lägg en flaska som inte är helt fylld i frysen och låt den frysa. Den tinar på ett par timmar och du kan njuta kallt vatten när du är törstig.

HAH!  Det finns inga undanflykter!! Kom igeeeen!

Tidsåtgång: Jaa, jag skulle säga att du tjänar tid på att inte springa i affärn..

Kostnad: Jaa, jag skulle rent av påstå att du tjänar pengar på det också.

Nackdelar: Njae, jag kommer nog inte riktigt på nån alls, faktiskt… Du får mindre i pant, men å andra sidan har du ju inte lagt ut pengarna från början..

Fördelar: Läs inlägget igen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: