Cykla

28 Aug
Kan du säga "vardagsmotion"?

Kan du säga "vardagsmotion"?

Okej, jag tror ni fattar. Ja, jag tycker det här med miljö och sånt är viktigt. Och ja, att cykla är grymt bra för miljön. Men inte bara. Det är bra vardagsmotion, det är meditativt och det är typiskt bra för ekonomin.

Jag är uppvuxen på ett berg. Bondberget. Öxnehaga. Där är det ganska besvärligt att cykla, tycker jag. Det blir liksom jobbigt att ta sig hem. Nu bor jag lite mer centralt i den stora staden, har bytt berg i Huskvarna mot slätmark i Jönköping. Nu inser jag hur riktigt gött det är att cykla.

Och jag måste också få slå ett slag för cykelhjälmen. Ja, jag har ganska många vuxenpoäng och kan säkert få kalla mig moraltant om jag skulle vilja det. Men faktum är att efter att ha voltat av cykeln ut på vägen med tvärtnitande bilar som reslutat så cyklar jag faktiskt högst ogärna utan hjälm. Det känns som att det är en väldigt enkel grej som gör skillnad.

Här ska ni få lite fakta också, som jag inte har dubbelkollat, men jag tror att det stämmer en bra bit iallafall. Så här: Om du äter en macka så omvandlas den till energi i din kropp. Den energin går till massa olika saker och inte bara till rörelseenergi, men låt oss säga att den gjorde det, då hade du kunnat cykla en mil (tiotusen meter) på energin från en enda macka. Rätt coolt. Om du tankar en bil med bensin som motsvarar samma mängd energi som en macka så räcker det till att driva bilen 250 meter framåt. Skillnad…

Tidsåtgång: Det beror på. Ibland tjänar du tid, ibland tar det längre tid, men å andra sidan kan du spara in en hel spinningtimme.

Kostnad: Har du cykel och hjälm är det synnerligen gratis. Annars kan du kanske låna grannens.

Fördelar: Frisk luft, snygga ben och pengar över till fika.

Nackdelar: Använder du hjälm kan du få ful frisyr. Och så kan du trilla och slå dig, så klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: