#4 Var spontan

16 Okt

Sju saker du kan göra, som är otippade.

#4 Var spontan

IMG_1211

Det är inte så lätt att vara spontan alla gånger. Ofta finns det saker man måste göra och platser man ska vara på som man bara inte kan strunta i. Vårt samhälle kretsar ju trots allt kring någon slags icke spontanitets mentalitet, där mycket är planerat in i minsta detalj och där det finns inte mycket utrymme för improvisation.

Jag kan tycka att det är bra att planera för annars skulle allt man gör bli halvdant. Men jag planerar inte utan att ha med i beräkningarna att det förmodligen kommer behövas lite improvisation på vissa ställen under dagen.

När man pratar om spontanitet kan det ibland kännas som om vissa ryggar tillbaka vid tanken på att vi skulle behöva ”mer av detta i vårat samhälle”. Jag tror vi är lite rädda för att allt skulle gå åt skogen om vi började vara lite mer spontana, lite mer improviserande. Men här tror jag det är tvärtom, att det är bra och lite nödvändigt för oss att dels agera men också tänka spontant. Att våga låta saker vara vad de är och bli vad de blir.

Men vad innebär det att vara spontan i praktiken? Ska man missa bussen för att man ”känner att man hellre vill springa in till stan när det är så fint väder, även att man kanske missar en viktigt jobb-intervju” ? Bara för att man tänker/agerar spontant behöver det inte betyda att man skiter i saker och slutar vara logisk. Det finns många sätt man kan vara spontan på… Man kan inta en öppen scen och läsa sin poesi fastän man inte alls hade tänkt det från början. Man kan på vägen hem komma på att ”det vore gott med ett äpple, jag ringer på för att fråga den som bor här”. Men i slutändan handlar det egentligen bara om en sak och det är att följa sin känslor.

————————————————————————————————————————————————————————————————–

Tidsåtgång: Spontanitet tar inte mycket längre tid än om du skulle gjort något annat. Du kanske till och med får mer gjort när du är spontan. Det blir också svårt att planera in spontana saker du ska göra eftersom då blir de inte spontana. Du kommer känna på dig när du vill vara spontan.

Material:Du behöver inte mycket för att vara spontan. Här lyder lite ”man tager vad man haver” lagen.

Nackdelar: Att det bara är hippies som kan vara spontana?

Fördelar: Din fantasi blir bättre, du lär dig att känna efter vad du vill göra och tänker mer på dina känslor istället för vad du MÅSTE göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: