Ta en tur ut på landet

26 Nov

We like Spotify

En tur på landet

Bo kaspers Orkester tycker om livet på landet!

Hej och hå… vi stannar säkert tio gånger på vägen. Allt är så vackert när vi passerar genom Rättvik. Det har börjat mörkna och det känns som om det mörknar fortare här uppe. Vi ser alla att det lyser ute i vattnet, som en bro som sträcker sig långt ut i vattnet. En upplyst bro med flera hundra lampor i en lång slinga. Egentligen vill ingen stanna för vi är hungriga och vill komma fram så fort som möjligt. Vi har redan stannat ett antal gånger. Men det lyser så vackert ute på sjön och musiken i bilen gör att jag svänger av. ”Vart är vi på väg nu?” Undrar de andra. ”Vi är på väg till bron” säger jag.

Någon har sagt att ”det är inte målet som är det viktiga, utan resan dit”. Vi kommer fram till parkeringen och börjar gå mot bron. Det är mycket riktigt en upplyst bro som fortsätter i all evinnerlighet. Det finns inte en enda människa ute på bron förutom oss. Vi skämtar om att ”varför skulle de vara ute och gå här nu, när det regnar, när de kan gå här när som helst när det är fint väder.” Bron är verkligen väldigt lång men till slut kommer vi fram till målet som är en ö. En ö omgiven av en stor brygga. Det är mörkt,stillsamt och verkligen jätte vackert. Vi står där helt tysta och känner harmonin. Det är så vackert och nu ångrar vi oss inte att vi gick ut hit.

Efter ytterligare tolv mil kommer vi fram till Mora, vår slutdestination. Att få laga mat tillsammans, öppna en kall öl och bara njuta av livet på ett så stillsamt ställe som här är det inte ofta man får göra. Det är något speciellt med att vara på landet, men det häftigaste är ändå resan dit. Om man någon gång har tid – vilket vi hade – så bör man stanna på alla de platser man får upp ögonen för under vägen.

Jag tycker om andra platser för de för med sig andra upplevelser. På landet går allt i ett annat tempo. Det finns lokala affärer som är öppna mellan 09.30 – 12.00. Här i Mora pratar alla långsamt. De tar tid på sig att säga något och man kan verkligen höra hur väljer sina ord väl. Igår fick jag också höra ett ord som jag använder ungefär två gånger per år. Vi träffade en man… han beskrev vägen för oss till sjön. Han sa: ”Men om ni går den där vägen (pekade) så måste ni PULSA fram genom åkern.” Pulsa, det ordet används flitigt även om det inte finns någon snö.

Jag tycker om att vara på landet. Det är en helt annan atmosfär och redan efter några timmar har man helt tappat stressbegreppet. Man sitter framför den öppna brasan och njuter. Man tar sin dagliga promenad och man upplever saker i livet som man har glömt fanns. Här finns det ro till att skriva, skapa och njuta.

Här i Mora väljer människor sina ord noggrant.

Här i Mora pratar människor långsamt.

På landet finns det ingen tid.

På landet går livet i en annan takt.

Här slår hjärtat inte lika fort.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Tidsåtgång: Det tog oss en heldag att komma till Mora. Men att åka ut på landet behöver inte ta så lång tid.

Att tänka på: Bara för att man ska ut på landet behöver det inte vara väldigt långt bort. Det finns lantliga områden i närheten av Jönköping.

Material: Man kan faktiskt cykla, eller ta bussen för det är ganska kallt. Annars om någon har körkort och man är några stycken så kan man ta bilen.

Kostnad: Vår resa kostar lite mer än en bussbiljett men att komma ut på landet kan vara så billigt som 20 kr.

Nackdelar: Det finns inga om man inte av någon konstig anledning hatar att vara på landet.

Fördelar: Det är stillsamt, man får ro att skapa och se livsflödet på ett annorlunda sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: