Argumentera och erkänn dina förluster

7 Maj

Konsten att argumentera

En konst som har förfinats under många hundra år.Vad är argumentation egentligen? Varför behöver vi den?
Enligt Gerry Spence, Mästarnas mästare när det kommer till argumentation så är samhället beroende av att vi fortsätter argumentera och att vi inte ger oss. Även när vi blir ovänner ibland
Och vi ni vad? Jag håller med honom

Idag började min dag som vilken dag som helst. Jag vaknade vad arbetande 7- 4 människor skulle anse som  sent och slog på tv:n. Det första som mötte min blick var Debatt i SVT 1.Vad jag insåg efter några minuters tittande var två saker.

Det första var att programmet verkligen har gått ner sig. Det är inte samma sak nu när Janne Josefsson inte leder det längre. Tyvärr. Han hade något som inte gå att ersätta – ingen rädsla för att fråga vad som helst.

Det andra jag insåg var att folk har slutat argumentera. De har antingen helt tappat uppfattningen om vad argumentation är eller så har de helt slutat lyssna på varandra. Hur det än är så det tragiskt för ingen verkar vilja förändring. Jag tycker  slutprodukten argumentation ger ska vara en lösning eller i alla fall ett erkännande. Ett erkännande om rätt eller fel och en lösning på problemet som diskuteras. För vad blir argumentation utan ett slut? Ingenting. Det blir just det meningslösa snack vi idag väljer att kalla argumentation (som inte alls är det). Argumentation känns som ett fram och tillbaka spel utan ände.

Jag tror att det till stor del handlar om att vi är rädda att förlora, att erkänna våra fel. ”Att jag som människa skulle ha lyckats ha fel… ALDRIG”. Har ni inte tittat på ett debattprogram gör det. Ta en särskild titt på den pajkastning som moderna politik idag har blivit. Den mängd kunskap som får plats i en politikers huvud är stor och ut rinner den, rätt ner i avloppet.

Uppenbarligen är det svårt för oss att erkänna oss besegrade. Men utan förlust finns ingen vinst. Om ingen har fel så har ju inte heller någon rätt. Ibland måste man helt enkelt erkänna sig besegrad.

Det här inlägget skulle kunna fortsätta hur långt som helst. Det finns mycket att diskutera här. Jag låter därför helt enkelt min långa utläggning vara och återvänder istället till kontentan av inlägget (därmed hoppas jag att ni förstår vad jag har velat säga). Det är bra att argumentera och det är helt okej att ha fel. För genom att erkänna sig själv besegrad så erkänner man också att man fortfarande har saker att lära.

Vi borde ta tillbaka begreppet ”att ha fel” och därmed också att man borde lära sig av sina förluster. Det är så man bygger en bra personlighet och en bra grund för sin argumentation. Lär dig lyssna, lär dig argumentera och lär dig av dina misstag så blir du en starkare talare. För det är argumentationen, det är tack vare våra rätt och fel som vi kan lära oss av misstagen vi gjort och rätta till dem. Sluta kasta paj och börja argumentera… mera.

————————————————————————————————————————————————————————

Tidsåtgång: Mer än en timma.

Material: Mun, lungor, händer, ben, ögon och öron (framförallt).

Kostnad: Att erkänna sig besegrad ibland.

Antal Personer: 2 – 4 sen blir det för rörigt om man inte har en moderator.

Nackdelar: En del kan inte ha fel.

Fördelar: Du blir bättre på att argumentera och du lär dig ha fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: