#13 Praktikantinlägg: Anordna ett skol-LAN

21 Jun

Local Area Network, en samling av datorer eller konsoler som är sammankopplade för att gemensamt kunna utnyttja glädjen och känslan av att få spela samma spel samtidigt. Både mot och med varandra.

Som elev på Per Brahegymnasiet med ett gediget intresse av både datorer och konsoler med alla dess spel så nappade jag direkt på tanken om att anordna en LAN med xbox 360-konsoler som skulle sättas upp i skolans cafeteria! Grundtanken var att också ha ett LAN för datorer i matsalen. Det floppade helt och blev problem med både uppkopplingar och internet.

I cafeterian var däremot intresset högt! Konsolerna gick på högvarv, allt från nyare xbox till de mycket äldre Nintendo 64 och Gamecube. Vi fick även tillgång klassrum med projektorer och högtalare där man kunde höja mysfaktorn genom filmvisning.

Hur anordnas det?

Var ute i god tid! Helst några månader i förväg. Du kommer behöva ta kontakt med skolledningen, och det finns ingenting de uppskattar så mycket som en god planering! Gå gärna så högt i ledningen du kan. Det förenklar senare arbete om du slipper hålla flera nivåer samtidigt, ledningen brukar sköta sånt själva.

Serviceenheten, allas våra vaktmästare, är väldigt bra att ha med sig. De känner till skolan som om de växt upp där, och om det är något materiellt du behöver (som tv-apparater, sladdar, förgreningsdosor) så är de de personerna som vet var man hittar allt, och de brukar vara mer än glada över att få låna ut det!

Gör reklam för det! Facebook fungerar alltid, och det är bra att kolla upp om det finns någon förening på skolan som kan tänkas vilja hjälpa till. Matsalen är en ständig samlingspunkt för alla elever på skolan, att stå här kan verkligen få människor att vilja komma.

Planera för hur många ni kommer bli. Hur många tv-apparater kommer det behövas? Hur mycket elektricitet kommer krävas? Och framför allt, hur många nätverkskablar, switchar för att koppla ihop konsolerna, och sittplatser kommer det behövas?

Anordna tävlingar! Stämningen blir väldigt mycket högre om alla spelar samma spel samtidigt, och bästa sättet för det här är att anordna en tävling! Köp bara en påse godis eller lite läsk som pris, det är själva tävlingen som betyder något. Gå gärna ut med vilka spel det kommer fokuseras på innan LANet, så att folk vet vad det är som gäller.

———————————————————————————————————————————————————————–

Tidsåtgång: Planeringen tar ju tid till och från några månader i förväg, och själva LANet kan tänkas hålla på från en fredag till söndag.

Material: Mycket soffor, stolar, bänkar, bord. Även tv-apparater, sladdar, nätverkskablar och switchar. Godis/läsk som pris. Allt efter behov!

Kostnad: Detta beror mycket på hur mycket av det ovanstående som man har tillgång till innan själva LANet. Med tanke på att man kan ta en avgift för att komma till LANet är detta något man kan göra gratis!

Antal personer: Mycket beroende på vad man vill spela, men ett minsta antal på 8 personer är rekommenderat.

Nackdelar: Saker kan inte alltid gå som man tänkt sig när det kommer till elektronik, och det gäller att anpassa sig om det är någonting som inte går som man vill.

Fördelar: Ett jättebra ställe för folk att träffas! Det är kul, och kan variera väldigt mycket beroende på hur man väljer att lägga upp det!

/Björn Monwell Mikaelsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: