#24 Praktikantinlägg: Skicka ett meddelande till framtiden!

14 Jul

Under den senaste veckan jobbade jag med familjen på att restaurera ett lusthus vid vår sommarstuga. Vi rev det gamla till stengrunden det stod på, och i brädyran som uppstod så hittade vi en planka som var speciell. På denna stod det ”Hund Ture 5/7 1912”. Hund Ture var han som byggde stugan och detta datum var det exakt samma som när vi började riva lusthuset, bara det att vi gjorde det 98 år efter det blev byggt.

Detta fick mig att börja tänka. Om han kunde lämna sitt namn och datum i väggen på lusthuset till oss att finna 100 år senare, varför skulle inte vi kunde göra detsamma? Vi började med att skriva våra namn bredvid hans på samma bräda, och fäste den mellan väggarna.

Och om detta går, varför skulle det inte gå att skicka ett meddelande till efterkommande? Jag tog en medelstor spillbräda från något vi sågat till, en blyertspenna, och en skön plats i solen att sitta vid.

Jag satte mig och började skriva om allt som jag kom att tänka på som höll på att hända just nu. Både sånt jag intresserar mig av och sånt jag tror kommer kunna ha ändrats fram tills om 100 år. Sedan satte vi upp brädan under den med allas namn på och spikade igen väggen.

Hur du skickar ditt meddelande till framtiden:

Börja med att hitta ett ställe där du tror att den kommer att vara bra bevarad, helst torrt och utan alltför mycket insekter. Ett måste för platsen är att du ska kunna med stor säkerhet säga att någon komma hitta senare.

Tänk över hur avancerat du vill ha det. Beroende på hur lång tid du vill att den ska kunna sparas tills den stund den ska bli hittad är det viktigt att man inte bara slänger ihop något. Jag valde enkelt virke, för det låg enkelt till hands och det håller bra om det bara är 100 år det ska sparas. Något negativt med sånt enkelt är att det kan murkna eller insekter bygger sina små hem i det. Tag annars metall och kolla om detär någon som kan skriva ett meddelande i det.

Gör det gärna med dina vänner! Ni kan själva skriva ned vad ni tycker är viktigt att andra ska veta om senare och det blir dessutom mycket roligare.

Du kan också skriva till ett litet meddelande med datum, tid och plats, och be dem att om de har en tidsmaskin så kan de titta förbi.

———————————————————————————————————————————————————————

Tidsåtgång: Allt från några få minuter till timmar.

Material: Penna, något att skriva på, möjligtvis något för att bevara det.

Kostnad: Alldeles beroende på hur länge du vill att det ska hålla. Det är i de flesta lägen gratis.

Fördelar: Roligt, och kan vara en skön känsla att lämna kvar något.

Nackdelar: Det kan ta tid, och möjligtvis skrivkramp.

Gå nu ut och låt framtiden veta vad du tycker och tänker!

/Björn Monwell Mikaelsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: