#35 Ta ett Initiativ i Klassrummet

8 Sep

I Sverige har skolverket infört elevdemokrati. Det innebär att elever har rätt att bestämma innehållet och upplägget  i deras utbildning. Du som går i skolan har alltså inflytande på vad du ska lära dig om i skolan. Det är också lärarens uppgift att lyssna på vad du tycker är viktigt i undervisningen.

Men något som jag märkte väldigt ofta när jag gick i gymnasiet var att lärarna ibland var tvungna att krysta fram idéer hos oss elever. Under flera veckor bad de oss att spontant hitta nya lärområden att utforska. Men till slut ledde det alltid till att vi en lektion satte oss ner och alla var tvungna att skriva ner ett land, ett krig, ett whatever. Och så röstade vi.

Visst det var demokrati, men en något framtvingad sådan. Nu i efterhand förstår jag att vi hade ju faktiskt kunnat framföra ett önskemål när som helst under kursen. Och det hade ju inte behövt innebära ett helt nytt område, men kanske en önskan om att besöka en teateruppsättning i samband med en litteraturanalys. Eller varför inte be om att få spela in egna dokumentärfilmer om andra världskriget istället för att slentrianläsa i historieböckerna?

Du gör både dig själv och dina vänner, men speciellt din lärare en tjänst om du ser till att något nytt händer i klassrummet. Ta inititivet, bara släng ut en idé. Det spelar ingen roll om den är genomtänkt eller inte, du befinner dig i ett klassrum. Det är ett rum där idéer är meningen att bollas med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: