#40 Skriv en följetong

23 Sep

Följetong (från franskan: feuilleton och feuillet – blad i en bok) är en sammanhängande berättelse publicerad i avsnitt.

-Wikipedia.org

Länge har jag gått runt och funderat på en historia som jag velat skriva. Jag visste inte mycket om vad som skulle hända i den eller vilka karaktärerna var, men jag visste att den skulle heta ”Uppdrag Stjärnklart”.

Så för några dagar sedan satte jag mig ner och började rita på vad som skulle blir ”Mira”, huvudpersonen i historien. Sen ledde det ena till det andra och jag bestämde att historien skulle gå på vers (Som i ”Vem Ska Trösta Knyttet” av Tove Jansson). Dessutom är jag en sucker för tuschteckningar och akvarellfärg så berättelsen skulle också illustreras med sagda tekniker. Och nämnde jag förresten att det skulle bli en barnbok?

Om du ska skriva din egen följetong ska du tänka på att inte tänka. Ett något motsägelsefullt uttryck kanske, men viktigt att ta till sig. Lägg inte ut din berättelse från början, utan låt den utvecklas under tiden. Och om du absolut inte har en en aning om vad som ska hända i din berättelse. Ta en gammal teckning eller skoluppgiftsnovell du gjort för länge sedan och se vilka karaktärer som kan utvecklas därifrån. Vad gör de på dagarna? Vad har de för bakgrund? Vad heter de? Försök inte klämma fram en idé från tomma intet, utan bygg vidare på något som redan finns. Sedan utvecklas historien under tiden som du berättar den.

Så tänk på att:

  • Låta din berättelse utvecklas spontant
  • Om du inte har en idé, försök inte klämma fram en från intet. Bygg vidare på något du tidigare skrivit eller skapat.
  • Skicka följetongen till någon du vill berätta historien för. Det gör inte bara mottagaren glad, utan det ger dig en anledning att vilja fortsätta historien.

P.S Eftersom jag redan nämnde min egen följetong kan jag lika gärna posta titelsidan här.

Klicka för en titt på första sidan(Klicka)

Ett svar till “#40 Skriv en följetong”

  1. Marie 23 september, 2010 den 05:56 #

    Gahhh, du kommer att bli barnboksförfattare! Super!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: