#44 Upptäck Skuru Gata

11 Okt

Detta bildspel kräver JavaScript.

Min söndag började precis som många andra söndagar, jag hade inget planerat för dagen men ändå fanns all tid världen till mitt förfogande. Jag började fiska på facebook efter film och fik-intresserade personer som ville spendera kvällen med ”Singing In The Rain” och chokladbollar. En halvtimme senare fick jag ett svar från Martin där han sa att jag inte borde spendera dagen inomhus, utan istället hänga med honom och ”gänget” ut i naturen. På 10 röda var jag nere hos Martin  & Skövde i en härligt rökdoftande och ostädad ungkarlslya. Kort därefter dök Jakob och Mike upp för att delta i utflykten. Jag fick sedan berättat för mig att vi skulle ut till Skuru Gata utanför Eksjö.

Skurugata är en ovanlig geologisk bildning i Eksjö kommun i Jönköpings län i Sverige. Skurugata är en omkring 800 meter lång klyfta i berget som är mellan 7 och 24 meter bred. Det finns flera liknande skuror på andra ställen i östra Småland, varav Skurugata är den största. De branta bergväggarna är på vissa ställen 35 meter höga.

-Wikipedia

Efter 40 minuters bilfärd till Eksjö kom vi fram till Skuru Gata. Martin hade tidigare berättat om denna mystiska plats. Men en mans ord kunde inte mäta sig med den hänförelse och förundran som infann sig i oss alla när de gigantiska stenväggarna omringade oss. Vi kände alla nyvunnen respekt för naturens krafter när vi vandrade de 800 metrarna utav lummig urskog, porlande källor och mastiga stenblock. Endast vid några få tillfällen mötte vi ett par själar som inte tillhörde vårt ekipage, annars vars klyftan så gott som tom på människor. Med vördnad för vår omgivning och en svag känsla av iakttagelse,  vandrade vi vidare; endast för att stoppas utav den obligatoriska kaffepausen.

För att ta dig till Skuru Gata måste du antingen ta dig till Eksjö med buss eller bil (Enklast med bil). Bilfärden tar ca 40 minuter och buss har jag ingen information på. Och du kommer vilja åka runt förmiddagen för det blir fort mörkt och då är det inte kul att hitta tillbaks tills vägen.

Här är en Google Maps vägbeskrivning:

Länkar:

http://skurugata.se/

http://www.visiteksjo.se/se_goera/skurugata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: