#63 Lär ut något du kan (Tofu!)

3 Dec

Det här är Lukas, han är vegeterian och visste inte hur man gör tofu. Jag är dessvärre inte vegeterian, men jag vet hur man gör tofu. Lukas var i större behov än mig att veta hur man gör tofu eftersom det är en rik källa till protein. Så jag bestämde mig för att lära upp Lukas i tofu-makeri, från böna till massa.

Att göra egen tofu kan till en början verka avancerat, men har man gjort det en gång är det bara en cakewalk därifrån. Du kommer behöva en matberedare/mixer, en kökshandduk, en stor kastrull, en kakform med lösttagbar kant och något tungt.

Börja med att lägga 600 gram sojabönor i vatten i ca 10 timmar, meningen är att bönorna ska suga åt sig vattnet och bli mjuka. Sojabönor kan du köpa på de flesta asien-affärer eller på bikupan på tändsticksområdet.

 

När sojabönorna sugit åt sig vattnet och svält till ca dubbel storlek sköljer man bönorna och mixar dem tillsammans med 4,2 liter vatten. Då får du en milkshake-liknande vit konsistens  som du sedan ska filtrera genom en kökshandduk. Då filtrerar du fram sojamjölken (Som du också kan dricka), se till att klämma ut varenda droppe. De sojabönsbitarna som blir över kan du antingen slänga eller göra en sojabiff på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du filtrerat fram sojamjölken häller du den i en jättestor kastrull på medium värme. Rör om i mjölken i ca 10 minuter eller tills du känner aromen från sojan. Då sänker du värmen till låg värme och låt mjölken stå tills det börjar koka. Då tar du kastrullen från plattan och väntar tills temperaturen är 85 grader, använd en termometer för att känna av.

Det är nu som du ska binda ihop proteinet i sojamjölken och få fram tofumassan. För det behöver du antingen 20 ml Kalcium Sulfat blandat med 250 ml vatten; också känt som ”Nigari”. Det kan du köpa i de flesta asien affärer, fråga efter ”Nigari” eller förklara att du ska göra egen tofu. Får du inte tag på någon sådan kan du istället använda 250 ml juice från lime.

Häll Nigarin eller limejuicen i en stor kastrull och häll sedan på den varma sojamjölken. Se till att du häller så snabbt som möjligt för att se till att vätskorna blandar sig väl.

Nu kommer du se att i sojamjölken börjar tofumassan bildas, då ser det ut såhär:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu ska du packa ihop den här massan och se till att den får en fast form. Då använder du en kakform med borttagbar kant. Ta nu bort bottnen från kakformen, så att du bara har kanten. Lägg kakformen vid diskhon för det kommer filtreras en del vatten i den här processen. Lägg en kökshandduk i formen och häll i tofumassan i handduken så att vattnet åker igenom handduken men stannar i kakformen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du hällt i tofumassan viker du över handduken över massan, lägger på den borttagna bottnen så att den bildar tryck på tofun. Lägg nu något flera kilo tungt objekt på bottnen så att massan verkligen trycks ihop. T.ex en vattenfylld kastrull funkar alldeles utmärkt.

Vänta ca 30 min så är tofumassan klar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stek, grilla, fritera eller lägg på mackan. Nu har du ett alternativ till kött som innehåller lika mycket protein.

 

Instruktionsvideon som vi följde kan du hitta här:  http://www.youtube.com/watch?v=3kARjk3k3EY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: