#133 Besök Art Of The Streets Turnébuss

6 Okt

Om du följt nyhetsflödet under sommaren så har du kanske hört talas om Art Of The Streets omtalade turné i sverige. Det hela började med att Stockholms stad förbjöd Art Of The Streets annonser eftersom de (enligt de högt uppsatta) gick emot stadens klotterpolicy. Diskussioner, artiklar och allehanda rabalder följde efter med folk som tog ställning för båda lägren. I princip ledde det till en utav den bästa utav marknadsföring, den som engagerar folk till aktion och deltagande.

Nu är Art Of The Streets påväg mot Jönköping och anländer imorgon på Kulturhuset. Så nu får vi se vad potentiella antikonst-politiker med färg i efternamnet har att säga om saken. Men men! Oavsett vad tidningarna kommer skriva så kommer en utav sveriges största graffiti-konstnär Ikaroz vara där med livemålning och workshop. Hela schemat för dagen kan ni hitta här.

Jag själv är egentligen inte särskilt intresserad av graffiti. 80% av den graffitin jag ser tycker jag håller en väldigt låg kvalité. Enminutsverk som mest blivit framstressade i all hast eftersom det idag är olaglit. Unga konstnärsjälar som aldrig fått en chans att inspireras av och studera upptäcka konstnärer som Banksy eller Alexandre Orion. Så min agenda i gatukonstdebatten grundar sig nog mer i vikten av att lyfta fram bra och betydelsefull gatukonst. Och för den delen ge ett öppet forum för graffiti-konstnärer där man kan få utveckla sin konstform. Precis som man kan ta gitarr- eller pianolektioner så tycker jag att det är en självklarhet att man lär ut en konstform som uppenbarligen berör så många människor.

Tycker jag

———————————————————————————————-

Du behöver: Pallra dig ner till kulturhuset fredagen den 7:e oktober 15:00-19:00.

Tid: 4 timmar

Kostnad: Gratis

4 svar till “#133 Besök Art Of The Streets Turnébuss”

 1. Lejonhanen 6 oktober, 2011 den 02:15 #

  Tråkig och elitistisk inställning du har där. Graffitins hela syfte är ju att inte be om tillstånd, utan den dimensionen blir graffiti bara en popkonst-företeelse. Vare sig graffitin håller ”god kvalité” (ett uttryck och förhållningssätt som är helt framodlat i medelklassmiljöer där man vill avväpna potentiella hot) eller inte så är allt klotter del av samma samhällsföreteelse.

 2. Facecool 6 oktober, 2011 den 02:20 #

  Du har en utarbetad pedagogisk analys! Nästa gång jag ser några åttaåriga ”kids from tha block” lira boll ska jag påpeka att de inte kan mäta sig med varken Liverpool, Milan eller Man United.

  Men om vi nu ska vara seriösa, var tror du Bansky eller Ikaros började någonstans? Inte fan började de med att studera renässansen. Gode gud, det här är så medelklass att jag nästa kissar i y-frontsen.

  • Jesper 10 oktober, 2011 den 02:32 #

   Jag ber om ursäkt för min klumpiga formulering. Men den antyder inte att ”kidsen” ska mäta sig med Banksy, utan inspireras av honom.

   Och ja, jag personligen prioriterar estetik eftersom det tilltalar en större publik och med det når ut till fler. Anledningen till att folk lyssnar och ser till Banksy är eftersom han gör sina politiska budskap tydligare och mer lättförståeliga. Detta genom att exklusivt använda sig utav motiv och kontexter som i är mer lättläst.

   Graffiti som kräver en förkunskap i ämnet och läskunskaper i wild-style är lika ointressant och oförståeligt för mig som konstfack och skrivstil. Just eftersom bara en enstaka skara kan förstå sig på den, dvs en majoritet av all graffiti blir elitistisk i sig.

 3. Facecool 6 oktober, 2011 den 02:21 #

  Stavade visst lite fel, banksy heter han ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: