SweetArt

Uppdatering 19/5

Nu är projektperioden för SweetArts vår-termin över och under sommaren blir det ett smärre uppehåll. Men förhoppningsvis så återvänder vi i diverse sammanhang till hösten 2012! Hoppas vi ses då!

mvh/ Jesper Andersson – SweetArt Jönköping

*********************************************************************

Sweet Art är ett konstprojekt som vi har startat för att undersöka lite alternativa sätt att göra gatukonst på. Det kan handla om reversed graffiti, färgsättning med tyg eller som i bilden ovan, att måla med sojasås på snö. Vi kommer fortsätta experimentera och utforska fram tills i Juni. Tills dess så kan ni hålla utkik efter oss på Popadelica, FRONT, Mode För Alla, Ung Kultur Möts, Musik Direkt och lite varstans i stan.

Bakgrund

Sweet Art-projektet grundar sig i den nu aktuella idén inom gatukonstscenen att street art mycket väl kan manifestera sig i tillfälliga installationer som varken är destruktiva eller lagöverskridande. Idén lägger också mycket vikt på att metoderna ska vara enkla och genomförbara av i princip vem som helst. Vi vill inspirera åskådaren till egen handling och på så sätt sprida vidare konstuttrycket genom åskådarengagemang.

Vårt mål är att skapa en nyanserad bild av gatukonst hos medborgare, politiker och institutioner i Jönköping. Och det är vår förhoppning att kunna vända destruktiva mönster bland medborgare till kreativa, öppna processer. Vi vill att offentlig, medborgartillverkad konst inom den efemära* genren ska bli en självklarhet i stadsbilden och att den ska väcka debatt på både politisk och personlig nivå.

Vi vill inspirera åskådaren till egen handling med våra installationer. Vårt mål är definitivt att hålla en hög konstnärlig nivå samtidigt som vi håller oss till så enkla medel att i princip vem som helst kan återskapa verken själva. Antingen som nytolkningar eller i helt nya kontexter, huvudsaken är att inspirera och låta projektet växa vidare hos åskådaren.

* Efemär; något som existerar under mycket kort tidsrymd och alltså inte har något bestående värde {flyktig 2förgängligkortlivadkortvarig}

 Mål

           Under perioden mars-juni ska minst6 stinstallationer ha färdigställts och dokumenterats i Jönköpings stadskärna.

En Sweet Art-workshop med en erfaren gatukonstnär ska marknadsföras och genomföras i Jönköpings stadskärna.

Alla installationer som genomförs inom projektet ska dokumenteras och göras tillgängligt via sociala medier. Då med bilder, video och texter som förevigar installationerna och gör det enkelt för åskådaren att sprida det vidare genom sina kanaler.

En installation med fokus på performancekonst ska genomföras tillsammans med skådespelare från kulturskolan i Jönköpings stadskärna.

På modeeventet Mode För Alla den 28:e April ska en installation från Sweet Art vara närvarande.

På konstutställningen FRONT  den 25:e Maj kommer Sweet Art att figurera med en installation.

Under Musik Direkts riksfinal och Ung Kultur Möts den 17-19 Maj ska Sweet Art-projektet närvara med aktiviteter på eller i närheten av Kulturhuset Spira.

För att uppmärksamma projektet kommer Sweet Art också närvara på Popadelica i folkets park den 5:e maj med aktiviteter i samarbete med Jönköpings Filmfestival

Metod

         Många installationer kommer att genomföras och skapas ute på plats i stadsrummet tillsammans med volontärer som hittas och öppet bjuds in av projektledaren. Beroende på vilken slags förberedelse en del installationer kan tänkas behöva kan praktiskt arbete ske på bla. ungdomsgården Brunnen, Dramaverkstaden eller Stadsbiblioteket.

Ett antal Sweet Art-installationer kommer att genomföras under våren 2012 i centrala Jönköping. Vi kommer att utforska nya, men också redan beprövade metoder för att skapa gatukonst i stadsrummet. T.ex måleri med vattenlösliga färger, isskulpturer, performance-konst med skådespelare eller genom att utnyttja nedbrytbara material från naturen. Våra arbetsgrupper kommer variera mellan mindre volontärs-grupper på 2-4 personer till större grupper på upp till 20-30 personer. Beroende vilken art installationen kan vara av.

Alla slutförda installationer kommer att dokumenteras och spridas genom sociala medier och kommunens redan existerande kanaler.

2 svar till “SweetArt”

Trackbacks/Pingbacks

  1. 365 Sakers framtid och projekt « 365 Saker – Jönköping - 19 april, 2012

    […] SweetArt […]

  2. 365 Sakers framtid och projekt « 365 Saker – Jönköping - 19 april, 2012

    […] SweetArt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: