Vad är 365 saker?


Uppdatering 2012!*

365 Saker Du Kan Göra – Jönköpings projektperiod är förbi och just nu ligger det på is. Men som man säger  ”Det som göms i snö…”

”…Dyker upp i tö!”

Så är du ung, driftig och intresserad av att återuppliva 365 Saker från dess dvala? Eller kanske rent utav vill starta upp ett nytt projekt och få finansiell hjälp? Hör av dig till Hugo Ranerås på Jönköpings Kulturkansli så hjälper han er/dig. Det gjorde vi för två år sedan.

Så hugo når du/ni på: 036-106698 eller på hugo.ranerås@jonkoping.se

————————————————————————————————-  

Bakgrund

Den 1:a januari i år började Navid Modiri skriva en lista på 365 saker du kan göra på http://www.365saker.se. Sidan utformades som en blogg så att läsarna runtom i världen kunde kommentera och även bidra med egna tips på saker att göra. Det kunde vara världsförbättrande saker som att låna ut pengar till tredje världen i form av mikrolån, peppa med postitlappar på stan eller att skicka anonyma chokladogram till självförbättrande saker som tystnadsmeditation, våga stå på huvudet, organisera sitt liv med hjälp av listor till aktiva saker som att prova på sporter du aldrig provat, lära dig saker av dina kompisar och dansa utanför ett diskotek.

Första dagen hade sidan 250 besökare. Andra dagen hade den 5500. Genomsnittet av besökare har landat på ungefär 3000 per dag, med läsare runt hela världen. Efter ett par veckor började det dyka upp filialer runtomkring i landet. Den 1:e mars fanns femton 365-bloggar runtom i Sverige och tre utomlands, skrivna av svenskar som inte bodde kvar i Sverige.

Människor gjorde saker och fokus låg inte längre på listan på bloggen utan hade förflyttats till projekten, sakerna och mötena som faktiskt började ske runt om i det verkliga livet. Internet blev mötesplatsen där man diskuterade och därefter gick man ut och gjorde sakerna. Offentliga kalendrar, kakutdelningar på torgen, gerillaplantering och brottning på stan – många är de punkter som ägt rum på olika ställen runtom i landet.

På bara några månader har 365 saker du kan göra blivit ett begrepp bland människor i Sverige. Några säger att man 365:ar. Andra säger att någonting kan vara väldigt 365. Oavsett om det är ett verb eller adjektiv så finns det i 365-rörelsen någonting fräscht och kreativt. Det handlar om att ställa sig frågan ”varför inte?” istället för ”varför?”. Att bjuda på möjligheter.

Potential

Det är just känslan för möjligheter som kommer att bli 365 sakers potential när 2009 är över. När den första listan på 365 saker du kan göra nått sitt slut kommer den stora möjligheten att erbjuda ett kreativt och inspirerande innehåll. Själva 365 kommer att ha olika funktioner. http://www.365saker.se kommer att fortsätts finnas men bloggen kommer att kompletteras med fler funktioner som workshops, föreläsningar, skolturnéer med motivationsseminarier och temadagar kring inspiration, idéskap och kreativitet.

Det kommer att finnas möjlighet att få mentorskap och rådgivning för att starta egna projekt, det kommer att erbjudas ett nätverk av kompetens tillsammans med 365:s samarbetspartners och själva 365 kommer att fungera som en förvaltare av unga människors idéer. Främst vill vi uppmuntra människor i allmänhet och unga människor i synnerhet att anse att de har någonting att berätta, att anse att de har rätt att bära, utveckla och genomföra idéer och injicera dem med känslan av möjlighet att detta kan och bör hända.
Genom att fungera som välgödslad blomjord ska 365 saker erbjuda nätverk, mentorskap och idébollning. Ingen idé är dum och ingenting är omöjligt. Allt går. 365 saker ska vara ett lyhört och ödmjukt projekt som baseras på dess läsare och utövare. En handfull blomjord till människor med latenta idéer.

Ett annat mål med projektet är att översätta innehåll och metodik för att kunna lansera det internationellt. Att slåss mot lågkonjunktur, jantelag och nej-sägare runt hela världen ser vi på 365 saker som en utmaning. Vi vet att vi har någonting att bidra med till vår planet. Det finns med största sannolikhet miljontals människor som besitter idéer, kreativ energi och kraft men de har svårt att få fram detta eftersom

skolor, instutitioner, föräldrar och chefer talat om för dem att de inte ska ta plats, inte har någonting att komma med eller bör hålla sig inom ramarna. Detta ska vi ändra på. Och det finns 365 saker du kan göra för att hitta dit. Minst.

Ladda ner Jönköpings Projektplan här:

Den färdiga projektplanen

4 svar till “Vad är 365 saker?”

 1. Mia Ankarvall 7 augusti, 2009 den 10:13 #

  Vilken skön inställning!! On my blogroll U go!! 😀

  • Mike 8 augusti, 2009 den 02:18 #

   TACK SÅ MYCKET! 😀

 2. Johan Blomdahl 17 september, 2009 den 02:28 #

  Tja! Verkligen glad att finns fler folk som är lite innovativa och kreativa! 😀
  Fan, om ni va kakor, skulle jag ätigt er! 😀

  • Mike 17 september, 2009 den 03:57 #

   Det är verkligen så jag nästan hoppar i luften. Vi startar ett nytt projekt som du borde kolla in om du bor i jkpg? Det heter hemlighetsboken… där kan man skriva sina hemligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: